Anders Borg Du behöver göra din läxa!

Anders Borg

Du uttalar dig om svensk skola och svensk matematikundervisning i tidningen Affärsvärlden och det är ingen nådig kritik du basunerar ut. Skolan är för flummig, lärarna för dåliga -allt är kass. Att du som finansminister uttalar sig på detta sätt, som har haft ansvar för svensk skola de senaste 8 åren är naturligtvis anmärkningsvärt, minst sagt. Hur tänker du att du löser problemet på detta sätt? Läste du överhuvudtaget din regerings utredning gjord av Leif Lewin? Läste du OECDs analys av svensk skola? Har du läst någon skolforskning överhuvudtaget? Har du tagit reda på hur andra länder gör?

Förmodligen inte. Då hade du nämligen vetat att vi lyfter svensk skola genom att ge den tillit. Det är ett nyckelord, menar din egen utredare Leif Lewin. Skolan behöver lyfta och stärka sina lärare slog OECD fast. Och du gör precis tvärtom. Skolan behöver lugn och ro för att kunna fokusera på att utvecklas och lärarens status måste höjas. Trots detta ägnar du dig åt att dra ner en hel lärarkår i smutsen med okunnigt tyckande. Ett tyckande som från en representant från regeringen inte ens lämpar sig i bastun med grabbarna.

(Jag kan till exempel upplysa dig om att den sk flummiga gruppedagogiken är väldigt framgångsrik i tex Asien där den kallas lesson studie. Och det finns många skolor som vänt matematikresultat i Sverige mha just detta)

Nä Anders Borg det är tyckande vi har för mycket av i svensk skola. Och det tyckande du ägnar dig åt är bevisligen rent av skadligt. Så om du nu ska uttala dig om svensk skola, om du vill skolan i det land som du regerar väl, bör du läsa på innan du uttalar dig!

Du kan börja med att läsa Ingela Netz brev till dig

Advertisements

12 thoughts on “Anders Borg Du behöver göra din läxa!

 1. Som f.d. lärare så kan jag bara konstatera att med jämna som ojämna mellanrum så stiger en och annan skolgud upp över horisonten och skall predika bättring. Vanligen har person möjligen sett en modern skola på vykort. I en del fall så har men sett ”Hets” och älskade figuren Caligula, då man tydligen vill återinföra den gestalten i skolan. Inte minst om man är major i reserven.
  Vet inte hur många föreställningar jag har varit om ”Inlärningskurvan”. En sak är i alla fall förundransvärt och det är att kurvan den är samma årtionde efter årtionde.
  Den lärare som lyckas bäst, är inte den med störst kunskap, utan det är den som kan hålla en ”show” inför klassen. Utbildning som är underhållande, den sätter sina spår i eleverna.
  Korvstoppning har aldrig varit en bra metod. Inte blir den bättre av att han som sitter på sin kammare och räknar stålar propagerar för metoden.

 2. Tyvärr så har ju Anders Borg rätt..
  Ansvaret för de försämrade resultaten i (flum)skolan ligger ytterst på lärarna och föräldrarna, inte regeringen.

  /Produkt av den Svenska skolan

  • Så kan man tycka naturligtvis. Men frågan är hur man gör skolan bra. Regeringen har lagt enormt mycket pengar på utredningar om detta, som de sedan gör tvärtemot. Ett enormt problem i Sverige är att samhället inte tar skolan på allvar, visar OECD. När inte ens vår finansminister gör det utan avfärdar hela skolan som flum, hur ska det hjälpa oss att göra skolan bättre eller att få fler människor att vilja bli lärare?

   Beror vår försämrade sjukvård på att den är flummig? Eller beror det på förutsättningarna?

  • Resultatet av den nuvarande skolpolitiken kommer att synas om 10-20 år, eller hur?
   Så dagens konkurrenskraftiga Sverige leds ju av mig och mina generationskamrater (Anders Borg?) som gick i den (s)-märkta så kallade “flumskolan” från mitten på 1970-talet och genom 1980-talet.

   Och om det nu inte vore så att skolan påverkade vårt framtida samhälle kan man ju fråga sig vad vi skall ha skolan till?

   Hursomhelst, det som utmärker världens mest framgångrika nationella skolsystem är raka motsatsen vad Alliansen gör med vår skola.
   Och mera intressant: Länder som vandrat samma väg som Sverige faller också i de internationella jämförelserna eller ligger konstant efter.
   Men visst…. Foliehattarna på.. Tuta och kör!

 3. Pingback: Dagens klavertramp | Sven Tycker

 4. Pingback: Jag skällde ut finansministern | ingelanetz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s