Sluta va duktig, va skitbra istället! -om #SETT2014

Rubrikens uppmaning kommer från Årstaskolans rockstjärnelärare Josef Sahlin och Martin Fernström och den sammanfattar det jag främst bär med mig från #SETT2014. När jag tillsammans med en kollega försöker sammanfatta våra intryck på tågperrongen i väntan på tåg mot Göteborg inser vi att den viktigaste insikten vi bär med oss är att skapandet av nya pedagogiska vägar, användandet av ny teknik inte är särskilt tekniskt komplicerat. Men med teknikens hjälp kan vi flytta många av de hinder som tidigare var omöjliga att rubba. Det som hindrar numera är snarare invanda tankemönster, rädslan att göra fel, en hel del jante och skolorganisationens tröghet.

Av de föreläsningar jag lyssnade på handlade ingenting om digitala hjälpmedel i sig. De handlade om
de nya möjligheter att låta skolan vara relevant på riktigt i skarpa projekt här och nu, som den nya tekniken möjliggör. De handlade om helt nya kreativa, mer stimulerande, bättre fokuserande och mer mänskliga lärmiljöer, man kan skapa med hjälp av ny teknik. De handlade om kreativitet och uppfinningsrikedom. Om lärande och åter lärande.

Då vi vet att vi inte har en aning om vilka yrken eller vilka färdigheter som kommer behövas i den framtid som vi utbildar våra barn för, är hur man lär sig det viktigaste vi kan lära våra barn. Att var och ett av våra barn äger sitt eget lärande, sin kreativitet och nyfikenhet. I en verklighet då tekniken kör bil bättre än vi, organiserar data bättre och snabbare än vi och slår till och med de allra bästa av oss i schack om och om igen, är det bara på de kreativa områdena vi kan slå tekniken. Det är bara på de kreativa arenorna vi i framtiden kommer vara bättre än tekniken. En hisnande tanke.

Därför är de kreativa lärarna så viktiga och därför är möjligheternas mässa #SETT2014 så viktig. För de ger mod, de föder nya idéer och de ger oss fler lärare som slutar vara duktiga och blir skitbra istället.

PS Till er skolledare och förvaltningar och andra därute som nu i veckan kommer möta lärare som varit på #SETT och fått tillsynes galna idéer. Följ Mattias Odhner Larssons uppmaning; Säg JA. Visa tillit. Och framförallt låt inspirationen inspirera hela organisationen.

Advertisements

One thought on “Sluta va duktig, va skitbra istället! -om #SETT2014

  1. Pingback: Samlade blogginlägg om #SETT2014 | Rektor Lina bloggar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s