Våra barn är det viktigaste vi har

Jag hade inte tänkt att kommentera läraren Fredriks utspel på Facebook, där han informerade att det från och med nu kommer gälla hårdare regler på hans lektioner, och att den bristande ordningen minsann är elevernas och deras föräldrars fel. Inte heller hade jag tänkt kommentera de reaktioner som följde. Hur Fredrik hyllandes av andra lärare, eller hur Joakim Lamote gjorde en bister och satirisk film där slutsatsen blir att alla lärare är inkompetenta. Jag hade tänkt låta saken bero eftersom hela frågan så uppenbart är ett symptom på något annat. Ingenting blir bättre av att vi gräver ner oss i skyttegravar och skyller på varann. Om det måste vara någons fel kan det vara mitt det har jag redan sagt här.

Men i ljuset av gårdagens partiledarkäbbel läser jag Alex Schulmans krönika om just läraren Fredrik i Aftonbladet. Han ger åter, på finsate krönikeplats, en svartvit och förenklad bild av skoldiskussionen och konstaterar att det är lärarens plikt att se till att regler följs och att barnen gör det de ska. Plötligt blir jag så ofantligt trött att jag inte kan hålla mig längre.

I två avsnitt av Jacob Möllstam och min podcast Skolsverige har vi diskuterat Den självklara skolan. När FN nyligen gjorde en världsomspännande undersökning om vad världens människor satte vara det viktigaste för dem blev resultatet bra utbildning. I samma värld går 58 miljoner barn inte i skolan. Några av de barnen finns i Sverige. Samtidigt visar OECDs rapport att svenska elever tycker skolan inte angår dem. De menar att skolan de går i inte leder dem nånstans mer än ut i säker arbetslöshet. Och blir du ändå arbetslös, vad spelar det då för roll om du pluggar?

I vår svenska moderna skolhistoria har skolan varit en språngbräda till något bättre, möjligheter som tidigare generationer inte fått. Visionen att skapa en skola för alla, för att skapa ett jämlikare och på så vis ett mer demokratiskt samhälle var tydlig. Idéen att med hjälp av bildning skulle fler kunna ges utrymme i det demokratiska offentliga samtalet var tongivande. Om även arbetarens barn läst Strindberg gav det dem en annan möjlighet att föra sig i maktens korridorer.

Vad har vi för mål med vår svenska skola idag? Vi vet att länder med hög utbildningsnivå är de länder som går bäst ekonomiskt, har lägst sjuktal och längst livslängd. Eleverna vet på ett teoretiskt plan att de måste klara skolan, men i den offentliga diskussionen pratas det mer om hur dåligt de mår och hur lata de är. Dessutom ökar utanförskap och ungdomsarbetslöshet för varje dag som går. Var ska de finna framtidstron?

Alex Schulman menar att det är lärarens jobb att sätta reglerna i sitt klassrum och på ett enkelt plan har han såklart rätt. Men för en elev som ser skolan som en förvaringsplats på väg mot ingenting istället för en möjlighet, spelar inte hårda regler någon som helst roll. Eleven kommer inte lära sig mer i alla fall.

Ibland brukar jag säga att ordning och reda får du på två sätt; antingen slår du dina elever eller så angår du dem. Det är naturligtvis att dra det några steg för långt. Men ett samhälle som saknar förtroende för sin skola är ett svagt och instabilt samhälle. Ett samhälle där politiker käbblar om vem som kan dra bäst nytta av OECD för egen del istället för att sätta upp nya visioner och mål för skolorganisationen är farligt ute. Ett samhälle där föräldrar och lärare skyller på varann istället för att hjälpa våra barn att bygga framtiden och visa dem att de är det viktigaste vi har här och nu, skapar inte framtidstro.

Så nej läraren Fredrik är vare sig hjälte eller dum, han är ett symtom på ett problem som vi måste arbeta tillsammans för att lösa.

2 thoughts on “Våra barn är det viktigaste vi har

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s