Är Hanif Bali på riktigt?

Den moderata riksdagsmannen Hanif Bali lyckades idag med en enda tweet underkänna varenda lärare, hela den svenska skolan och peka ut ensamkommande som orsaken till problemen. Genom att koppla ett tio år gammalt filmklipp där några elever beter sig illa och en lärare som inte lyckas, av det korta filmklippet att döma, få kontroll på situationen, till de ensamkommande och den lag om att man får stanna i Sverige så länge man går i skolan. Han skriver som text till filmen på Twitter; ”Svensk skola. Nu för tiden är det inte bara förbjudet för lärarna att handgripligen ingripa, utan du kan även få uppehållstillstånd för detta.” Utan att på något sätt tala om att filmen är tio år gammal, att skolan den är filmad ifrån numera är nedlagd och viktigast av allt filmen inte på något sätt är kopplad till ensamkommande. Tweeten är delad nästan 600 gånger och gillad av betydligt fler.

I sin populism och vilja att vinna billiga politiska poäng mot valseger skyr Bali uppenbarligen inga som helst medel. Inte ett ögonblick tänker han på alla de flitiga, ambitiösa och alldeles vanliga ensamkommande elever som han med denna tweet skapar misstro mot. I sin kamp om regeringsmakten är dessa elever bara en bricka i hans spel. Inte för en sekund reflekterar han över den svåra påfrestande och helt orimliga arbetssituation som alla de fantastiska lärare har i sitt arbete med dessa elever. Inte på grund av att eleverna inte skulle sköta sig utan för att de varje dag möter elever som är de mest utsatta i hela skolsystemet. Och utan någon som helst reflektion förstår han att han genom sin tweet skapar misstro mot allt det bra som sker i svensk skola varje dag. Med oerhört ohederliga metoder lyckas han skapa fientlighet mot så många och så mycket.

2013 var första gången jag gav mig in i skoldebatten efter att frustrerat sett hur politiken inte kunnat omfamna de problem jag och mina kollegor såg runt om på våra olika skolor. Nog har jag varit frustrerad och arg många gånger men jag har i mina skolpolitiska utflykter alltid mötts med respekt. Man har velat lyssna och velat lösa problemen, inte ofta har politikens slutsatser och mina korrelerat, men det har funnits en tilltro till mitt kunnande.

När Bali däremot blir konfronterad med sin tweets ohederlighet möter han de lärare han svarar med att vara direkt otrevlig och spär på fördomar om skolans flathet ytterligare; ”Efter det så löste ordningsproblemen i svensk skola sig och alla sitter i fruktring och delar ut handhjärtan

Är det verkligen så här vi vill ha det? Är det så här samtalet om skolan, eleverna och lärarna ska föras? Är det en sån här valrörelse vi ska gå in i? Jag går inte med på det. Inte en sekund. Skolan är för viktig för att vara en bricka i någons spel om makten. Eleverna ska inte vara någons språngbräda till toppen och lärarnas kunnande är faktiskt värt att lyssna till, med respekt!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s