Student inställd!

1994 en kylslagen junidag tog jag studenten. Trots att det gått många år kan jag fortfarande minnas den där dagen vars eufori stegrade timme för timme. Jag minns hur vi fick springa ut provisoriskt från Scandinavium eftersom vår skola byggdes om men det gjorde ingenting för just den dagen, den stunden var jag bara lycklig och lättad. Det var för mig en fin stund på jorden

Nu många år senare kan jag le åt mitt 18 åriga naiva jag som just då kände så stor och enorm glädje, för att bara några dagar senare landa vid en stämpelklocka, sommarjobb och livets verkliga krav. Men att just den där studentceremonin spelade roll för mig kommer jag aldrig kunna förneka.

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Vi har knappast längre några former av övergångsriter som vi gemensamt firar förutom studenten. Det är också därför den vuxit och blivit så stor. Många unga är idag inte döpta, de är inte konfirmerande och många kommer heller inte att gifta sig. Det vet vi.

Vi vet också att övergångsriter är djupt mänskliga. Så länge det funnits människor har det funnits den typen av riter. De finns i alla samhällen och i alla religioner. Vi behöver dem, för att göra avslut och för att kunna påbörja något nytt. Ett studentfirande handlar om så mycket annat än fulla ungdomar på ett flak.

I dag beslutade min förvaltningsdirektör Tomas Berntsson att ställa in alla former av studentfirande för våra elever med hänvisning till folkhälsomyndighetens förbud mot folksamlingar på över 50 personer. Direktören går dock längre i sitt beslut. Vi får inte ens samla eleverna klassvis trots att de då endast är 30 personer. Vi får inte heller planera för ett uppskjutet firande under höstterminen. Inte ens att samla dem i en gemensam avslutnings-videokonferens är tillåtet. Allt är inställt.

Tomas Berntsson har fram tills idag inte på något sätt vare sig beslutat några gemensamma förhållningssätt eller visat sig vara en handlingskraftig klok ledare att luta sig mot i dessa distansundervisningstider. Det enda beslut han tagit som påverkat mitt arbete är beslutet om att vi som skola under inga som helst omständigheter får fira våra elevers studentexamen.

Självklart förstår jag att vi är under extra ordinära omständigheter. Självklart ska vi följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Självklart ska människor inte utsättas för fara. Men Berntssons beslut går faktiskt inte att förstå. Skolverkets general direktör Peter Fredriksson pratade i fredags om vikten av att skolorna i denna kris hittar former för att fira våra våra studenter så att de får ett avslut och kan känna sig stolta över sin prestation. Alla förstår att det det inte kan bli som vanligt men att vi inte får göra nånting. Det blir obegripligt.

Varje dag fylls våra grundskolor med elever. Eleverna på gymnasieskolan tillåts komma in till skolan för att skriva prov. Dessutom kommer de olika huvudmännen fram till olika slutsatser vilket på det hela taget blir som ett lotteri. Du får använda din studentmössa, din nya klänning men din vän på grannskolan får det inte.

Jag önskar att Tomas Berntsson och övriga som varit delaktiga i det här beslutet kom till mina lektioner i veckan och motiverade mina studenter att kämpa den lilla tid vi har kvar tillsammans, nu när de vet att vi inte får fira dem. De som under dessa distansveckor varit mer än fantastiska och som förtjänar sin dag och all uppmärksamhet så mycket mer än många kan förstå.

Människor som tappar bort elevperspektivet i sina beslut om skolan borde inte få arbeta där än mindre bestämma över den. För dig som tog din student för länge sen kan ju frågan kännas som en bagatell i det stora hela. Men det är ju inte dig det här handlar om nu.

För den som sett fram emot och räknat ner till sin studentdag i månader och år kommer troligen inte ett beslut av Tomas Berntsson hindra från att fira ändå. Men ett gemensamt och fint avslut på sin skoltid, om än alternativt, kommer göteborgskommuns elever inte att få.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s