Skiter Göteborg i sina gymnasieskolor?

Göteborgs utbildningsförvaltning och utbildningsnämnd skiter i sina skolors förutsättningar och hur det går för de cirka 8000 elever som går de centrala kommunala gymnasieskolorna. På annat sätt går det faktiskt inte att tolka det tjänsteutlåtande som ligger till grund för beslut om fortsatt distansundervisning. Ett beslut som ska fattas på tisdag.

Beslutet handlar om att gå Västtrafik till mötes. Västtrafik vill inte att gymnasieungdomar ska resa med dem eftersom de är rädda för trängsel på sina fordon och de är rädda att inte kunna lösa folkhälsomyndighetens rekommendationer. De är rädda att förlora intäkter men gymnasieelevernas biljetter är redan betalda. Då blir det bra om det är de som inte åker. Förvaltningsledningen skriver mycket i sitt tjänsteutlåtande om hur bra det blivit på bussarna nu när eleverna inte åker med dem i samma utsträckning. I en bilaga skriver Västtrafik likadant.

Dock glömmer de att skriva att så många som 80% av de 8000 eleverna, som en direkt följd av att undervisningen är delvis på distans, inte har fungerade scheman. De glömmer att lyfta upp de nationella undersökningar som gjorts som larmar om hur elevernas ojämlika hemförhållanden slår hårt mot elevernas förutsättningar att lyckas med distansstudier. De undanhåller elevernas dåliga mående, frustrationen och de många långa timmarna framför datorn. De skriver inte om de sjunkande kunskaperna.

Tjänsteutlåtandet bortser helt ifrån den övertid lärare och rektorer lägger ner för att få detta att fungera. Egentligen kan förvaltningsledningen inte se några negativa konsekvenser alls. Ingen risk för utbildningsskuld, avhoppade elever eller slutkörd personal. Ingen bristande teknik eller försämrade lektioner. Allt på skolorna är frid och fröjd det är bara Västtrafik som har bekymmer och då måste skolorna faktiskt hjälpa till.

Man skulle kunna tro att rektorer och lärare gett den bilden. Att skolorna liksom är nöjda med situationen, att vi inte ser problemen, men sanningen är den att vi inte ens fått frågan. Mina rektorer och kollegor skiter dock inte i eleverna. Vi har tillsammans gjort allt som står i vår makt för att hålla utbildningsskulden nere och få så många elever som bara är möjligt att ta studenten på utsatt tid. Därför har vi också larmat i april och i maj, i juni och augusti. Ja nu senast larmande vi i september.

Vi har sagt att det inte går ihop. Att det blir ett orimligt högt pris för eleverna att betala. I bästa fall betalar de med 25% av sin utbildning som helt enkelt uteblir i värsta fall blir det betydligt mer. Det är svårt att få det att gå ihop ändå alldeles utan att ta hänsyn till Västtrafik, har vi sagt. Vi på skolorna måste ju också klara folkhälsomyndighetens rekommendationer i klassrum, matsal och korridorer. Att då få skoldagen krymt, undervisningen stympad i procentsatser samtidigt som inget får tas bort eller göras om gör uppdraget omöjligt, har vi påpekat.

Vi har vädjat om helhetslösningar, vi har gett förslag. Vi har ringt, vi har haft möten och vi har skrivit mejl. Men det är som om vi inte finns. I tjänsteutlåtandet finns inte ett spår av våra varningar och rop. Faktum är att ord som skola, utbildning, och elever fått ge vika för kollektivtrafik och bussar.

På tisdag fattas beslutet. Av allt att döma blir det i linje med tjänsteutlåtandet och då kommer vi ha kaos ända fram till jul. Jag vet inte hur jag ska komma över det sveket.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s